perjantai 4. marraskuuta 2016

Kaikki alkoi hammastahnasta

Hammastahna on lopussa. Olen ostanut Laveran hammastahnan ekologisesta kaupasta Itävallasta. Se on vegaanista, ympäristöystävällistä ja melko vähäkemikaalista (ainakin Pepsodentiin verrattuna). Kaikesta hyvästä huolimatta, tuote myydään muovipakkauksessa.

Viime aikoina olen tehnyt kosmetiikkaostokseni pääsääntöisesti Ruohonjuuresta. Kysyttyäni sieltä, mihin voin (muovi)pakkaukseni tuoda kierrätykseen ja uudelleen käyttöön, oli hämmästyneen myyjän reaktio epävarma: "Kyllä ne voi energiajätteeseen heittää..?" Katsahdin myyjää ihmeissäni ja ihmettelin; loppuuko myyjän vastuu ympäristöystävällisyydestä siihen pisteeseen, kun tuote siirtyy eteenpäin asiakkaalle? Tavallaan kyllä: asiakas maksaa hyödykkeestä, minkä jälkeen tyhjästä pakkauksesta tulee jätettä ja sen hävittämisestä asiakkaan vastuu. Toisaalta ei, sillä ympäristöystävällisyyttä mainostavan kaupan tulisi mielestäni huolehtia myymänsä jätteen tehokkaasta kierrätyksestä ja uudelleen hyödyntämisestä. Parasta olisi tietysti, että hyödykkeitä voisi ostaa samaan pakkaukseen useita kertoja peräkkäin.

Laveran hammastahnatuubi päätynee eneregiajätteeseen tyhjennyttyään. 

Päätin ottaa vastuun kokonaan omalle kontolleni ja ryhtyä vähentämään muovijätettä omalta osaltani. Googlasin "zero waste finland" ja sain hyvin valjuja tuloksia. Etsin lähinnä blogia, jossa olisi kerrottu vinkkejä muovittomiin ostoksiin Helsingissä ja kehyskunnissa. Kun en sellaista löytänyt, päätin ryhtyä itse tuumasta toimeen ja ottamaan selvää, miten roskattomasti pääkaupunkiseudulla on mahdollista elää tinkimättä laadusta, mukavuudesta tai terveydestä.

Tästä blogista on tarkoitus tulla manifesti mahdollisimman roskattomasta elämästäni Helsingin keskustassa. Tervetuloa seuraamaan matkaani ja osallistumaan talkoisiin!

Ja jes, lumi saapui!

- Ellis


4 kommenttia:

  1. kuulostaa hyvältä! luin joskus jonkun amerikkalaisnaisen kirjottaman artikkelin kokonaan roskattomasta elämästä. siinä hehkutettiin lähinnä jotain massiivisia bulkkikauppoja, josta voi kerran viikossa mennä isolla autolla lasikippojen ja -kuppien kanssa hakemaan kaiken tarvitsemansa. kuulosti omaan elämään vähän epärealistiselta :D eikä siinä puhuttu ollenkaan siitä, mitä tehdä sellasille jätteille, jotka syntyy muusta kun päivittäisostoksista - siis vaikka uusien huonekalujen tai elektroniikan pakkauksista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu näitä on ulkomailla jo paljon. Itse ajattelin lähteä juurikin käytännönläheisistä ja arkeen sopivista pienistä valinnoista liikkeelle. Suomessa ei edes ole noita valtavia bulkkikauppoja. Aiheita saa ehdottaa, mä sitten otan selvää ja bloggaan kun oon vastaukset löytänyt!

      Poista
  2. Jihuu tosi mielenkiintoinen blogi-idea! Jään linjoille :)

    VastaaPoista

Kommentoi, ehdota ja kysy